Jaarstukken 2018

Krachtige samenleving

Werkgelegenheid

Wat hebben we ervoor gedaan?

Leudal is economisch vitaal en wij hebben er voor gezorgd dat dit zo blijft en zelfs versterkt wordt. Wij hebben inzichtelijk gemaakt waar Leudal sterk in is en waar onze kansen liggen. Dit hebben wij vastgelegd in het economisch profiel “Leudal Onderneemt!.” Onze opgave is te blijven werken aan ons vestigings- en ondernemersklimaat. Zo behouden we het bedrijfsleven en trekken we nieuwe bedrijvigheid aan. Dit gebeurt via twee sporen:

  1. faciliteren van het ondernemersklimaat;
  2. versterken toeristisch klimaat.

Faciliteren van het ondernemersklimaat
Wij hebben onze samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijs versterkt. Ook investeren, innoveren en ondernemen we duurzaam. Dit doen wij georganiseerd in het opgerichte “Economic Board”. Daarnaast organiseerden wij in 2018 “TOP Leudal". Onder die vlag (Trefpunt Ondernemend & Politiek Leudal) werden actuele thema’s besproken, zoals het behoud van jonge talenten in de regio. Leudal staat voor de uitdaging de vrijkomende arbeidsplaatsen door aantrekkende economie en demografische ontwikkeling in te laten vullen. Het behoud van talent is daarbij één van de mogelijkheden.

Starterscentrum  Limburg
Wij sloten ons ook aan bij het Starterscentrum Limburg. Op die manier hebben we meer mogelijkheden om starters te stimuleren en een veilige basis te bieden bij de start van hun eerste bedrijf.

Stichting BIZ
Verder is er een verbeterslag gemaakt door bestaande ondernemers via de start van de bedrijveninvesteringszone (BIZ) in het centrum van Heythuysen. Deze stichting werkt aan het verkrijgen en behouden van een aantrekkelijk regionaal centrum voor winkelen, uitgaan en toerisme.

Zevenellen
Daarnaast werken we aan een multifunctioneel en duurzaam bedrijventerrein “Zevenellen”. De eerste initiatieven hebben zich gemeld en vergunningprocedures zijn gestart. Daarnaast is gebleken dat het aspect geur een forse impact op de omgeving rondom Zevenellen kan hebben. Daarom is een industrieel geurbeleid voor het bedrijventerrein Zevenellen vastgesteld, waarmee het lokale woon- en leefklimaat in de kernen rondom Zevenellen wordt gewaarborgd en er ook ruimte is voor bedrijfsontwikkeling.

Versterken toeristisch klimaat
Het toeristisch-recreatief product van Leudal is versterkt. In samenwerking met inwoners, ondernemers en stichtingen is gebouwd aan infrastructuur, recreatieve producten en diensten, en gewerkt aan een regionale beleidsvisie.

Evenementen en Promotie
Wij hebben in 2018 diverse evenementen ondersteund met in het bijzonder het Europees Schutterstreffen. De relatie met de regiopromotie organisatie Leisure Port is beëindigd, omdat het voorgestelde transitieplan geen steun vond bij de deelnemende gemeentes.

Routestructuren
De aanleg van de veilige oversteek en het rolstoelvriendelijke Elisabethpad fase 2 (afronding in 2019) bij het Bezoekerscentrum Leudal is gerealiseerd. Hiermee hebben wij samen met provincie, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), Staatsbosbeheer, en Land van Horne een kwaliteitsimpuls aan het gebied gegeven. Ook is het Totaalplan Kwaliteitsimpuls Routestructuren vastgesteld door de raad. Enkele van de daaruit voortvloeiende projecten zijn uitgevoerd.

Producten en diensten
Het project “cultuurhistorie digitaal" is opgeleverd. Dit betreft een innovatief product om de cultuurhistorie binnen het Grenspark Maas-Swalm-Nette tot leven te brengen (via moderne media). Ook is samen met de deelnemende partijen uit het Bezoekerscentrum Leudal gewerkt aan een gezamenlijke marketingstrategie. Daarnaast zijn de voorbereiding getroffen voor de realisatie van de laatste fase van de Maasfrontontwikkeling in Neer. In samenspraak met het Waterschap en de Watersportvereniging is het plan van aanpak opgesteld om de noodzakelijke werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren en hiermee de overlast voor de omgeving te beperken.

Beleid
De gemeentelijke toeristische visie is nog niet herijkt. In 2018 is het proces van de regionale visie gestart (afronding 2019), gelet op de logische samenhang is het lokale beleid verplaatst naar 2019.

Conserveren cultuurhistorische waarden
Molens versterken onze toeristische aantrekkingskracht. In 2018 hebben wij dit geborgd door het aangaan van een beheersovereenkomst met de Molenstichting. Hiermee is de samenwerking tussen molenaars en de gemeente verbeterd. De Molenstichting neemt taken van de overheid over bij de zorg voor de molens, zoals het beheer, dagelijks onderhoud, samenwerking, educatie molenaars en promotie.

Daarnaast hebben wij bijgedragen aan de restauratie van monumenten (van kerken tot kruisen en kapellen) in de vorm van subsidies.

Het kost veel inspanning, tijd en geld om monumenten in stand te houden en van een passende invulling te voorzien. Door intensief vooroverleg, faciliteren en stimuleren van de betrokken partijen, is het is gelukt om drie leegstaande monumenten op te laten knappen en van een invulling te laten voorzien. Dit zijn de Friedessemolen, Grathemermolen en de monumentale boerderij aan de Dorpsstraat 152 in Heythuysen.

Wat heeft het gekost?

Werkgelegenheid

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2018

Begroting na wijziging 2018

Geboekt 2018 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

1.077

1.121

1.034

-87

Baten

-344

-518

-597

-79

Mutatie reserves

-81

15

96

81

Resultaat

652

617

532

-85

Budgetverantwoording

Conserveren cultuurhistorische waarden
In 2018 is er minder onderhoud uitgevoerd aan monumenten en molens. Dit resulteert in een lagere last van € 21.832. Dit bedrag wordt gestort in de reserve monumenten.