Jaarstukken 2018

Voorzieningen

Maatschappelijke participatie

Wat hebben we ervoor gedaan?

Cultuuraccommodaties
Ieder dorp beschikt over een ontmoetingsplaats. In de meeste dorpen betreft dit een gemeenschapshuis. Uitgangspunt voor de ontmoetingsplaats is "stenen voor de gemeente, exploitatie voor de gemeenschap".

Omnibuzz
Omnibuzz verzorgt het vervoer voor klanten met een WMO-indicatie. In 2018 is op basis van onderzoeken besloten om vooralsnog geen andere groepen (bijv. leerlingenvervoer) te integreren in Omnibuzz. Integreren van andere doelgroepen zou het vervoer onder andere substantieel duurder maken en ook tot mogelijke 'problemen' tussen doelgroepen kunnen leiden, aangezien de doelgroepen qua vervoer niet op elkaar aansluiten. Het vervoer van WMO-cliënten is bijvoorbeeld anders dan het vervoer van leerlingen.

Omnibuzz is nu alleen nog verantwoordelijk voor de opvolger van de Regiotaxi Wmo, het (collectief) vraagafhankelijk vervoer. Dit noemen we nu het Omnibuzz vervoer. Stapsgewijs zouden verschillende vormen van gemeenschappelijk doelgroepenvervoer in de mobiliteitscentrale instromen. Uit de werkgroepen is gebleken dat het onderbrengen van dit vervoer bij Omnibuzz duurder is. Na deze conclusie werden geen verdere stappen ondernomen.

Voor 2018 heeft er geen extra toename van het vervoersvolume voor Leudal plaatsgevonden. Hierdoor zijn de kosten voor Omnibuzz binnen het begroten budget gebleven.

Algemeen Maatschappelijk Werk
Onze (regionale) samenwerking met Algemeen Maatschappelijk Werk is ook in het afgelopen goed verlopen. Ieder jaar evalueren we gezamenlijk met de gemeenten Weert, Nederweert en Leudal én Algemeen Maatschappelijk Werk wat de stand van zaken zijn. Het afgelopen jaar bleken de wachttijden op te lopen. Hiervoor heeft het Algemeen Maatschappelijk Werk extra fte ingezet waardoor de wachttijden uiteindelijk volledig teruggedrongen zijn. Vanaf 1 januari 2019 wordt de personele bezetting weer teruggedrongen naar de oorspronkelijke bezetting. Zoals in de subsidiebeschikking voor 2019 aan AMW gesteld is, kan er bij wederom oplopende wachttijden eventueel weer extra fte ingezet worden. Dit wordt tijdig met de gemeente bespreekbaar gemaakt.

Cliëntervaringsonderzoek Wmo
Afgelopen jaar heeft onderzoeksbureau ZorgfocuZ voor de gemeente Leudal, Weert en Nederweert het jaarlijkse cliëntbelevingsonderzoek Wmo uitgevoerd voor het jaar 2017. Vanuit de Wmo 2015 artikel 2.5.1 zijn alle gemeenten verplicht om jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek te (laten) uitvoeren. Omdat de gemeente Leudal van de gelegenheid gebruik wilt maken om ook lokale thema’s nader te onderzoeken zijn er naast de verplichte vragenlijst een aantal extra vragen toegevoegd. Voor het onderzoek van 2017 is dezelfde vragenlijst gehanteerd als in 2016 om een vergelijking tussen beide jaren mogelijk te maken. In totaal zijn 729 cliënten aangeschreven waarvan 295 cliënten de vragenlijst hebben ingevuld. Dit geeft een netto respons van 41%.

Armoedebeleid
Het armoede-/minimabeleid voor de periode 2018 – 2023 is in december 2017 vastgesteld.
In 2018 is gestart met de uitvoering van dit beleid. Samen met de regiogemeenten is 4 september 2018 in Don Bosco in Heel een armoedeconferentie georganiseerd. Aan deze conferentie is deelgenomen door organisaties die sleutelposities hebben in Leudal op het gebied van de armoedebestrijding. Deze organisaties vormen inmiddels een kerngroep die verdere acties in de armoedebestrijding gaat uitzetten.

Asielzoekers/statushouders
Een start is gemaakt met de uitvoering van het beleidsplan integratie asielzoekers en vergunninghouders. Bewoners van het Asielzoekerscentrum Baexem en in Leudal gevestigde statushouders zijn gestart met het deelnemen aan vrijwilligerswerk in Leudal. Doelstelling was het behalen van 300 koppelingen van vrijwilligerswerk en deelnemers. In 2018 zijn 600 koppelingen gerealiseerd. Binnen het MensOntwikkelBedrijf is taalles voor de werkende statushouders georganiseerd.
In samenwerking met Wonen Zuid en Rubicon is een doorstroomwoning voor minderjarige asielzoekers (AMV-ers) die 18 jaar worden, en nog niet zelfstandig kunnen wonen, gerealiseerd.

Participatie en bijstandsverlening
In 2018 is intensieve aandacht geweest voor de uitstroom uit het uitkeringsbestand. De klantregisseurs hebben de inwoners die een uitkering van de gemeente ontvangen begeleid en extra re-integratietrajecten ingezet samen met ons eigen mensontwikkelbedrijf. Deze gezamenlijke inspanning heeft geleid tot een daling van het uitkeringsbestand met 15 personen. Begin 2018 werden nog 384 uitkeringen verstrekt, eind 2018 waren dit er nog 369. Dit resultaat is bereikt door extra inzet op de re-integratie. De aantrekkende economie geeft meer kansen op doorstroom naar de arbeidsmarkt.

Het Mensontwikkelbedrijf heeft ook vorig jaar weer een belangrijke rol gespeeld om mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt en in de uitstroom naar werk. Daarnaast realiseert het MOB een belangrijk maatschappelijk effect. De verrichtte werkzaamheden ondersteunen de gemeente in de uit te voeren taken. De gemeente kan zich hierdoor meer richten op specialistische taken.
De kernpunten voor de inzet binnen het MOB zijn veelzijdig:

  • Mensen uit hun sociaal isolement halen;
  • Mensen helpen integreren in de maatschappij;
  • Mensen een toekomst geven;
  • Maatschappelijke dienstverlening;
  • Zichtbaarheid van de gemeente in de kernen;
  • Positieve beïnvloeding van de veiligheidsbeleving in de wijken en dorpskernen.

In 2018 is gewerkt aan een werkplan om tot verdere professionalisering van het MOB te komen. Het plan staat kort voor de afronding. De start vindt begin 2019 plaats. De opzet voorziet in een uitbreiding van de activiteiten waarmee een bredere diversiteit van werkzaamheden worden aangeboden.  

Sociale Werkvoorziening
De uitvoering van de sociale werkvoorziening en het beschut werk ligt bij Westrom.
Vanuit Leudal zijn ook nog enkele inwoners werkzaam bij NLW in Venray en de Risse in Weert.

Samenwerking Prio Verve
Westrom heeft de samenwerking met Prio Verve op het gebied van de facilitaire dienstverlening opgezegd per 1 januari 2018. Op het gebied van het groenvoorziening is de samenwerking per 1 januari 2019 beëindigd.
In 2018 is de overgang van de facilitaire dienstverlening (gemeente, brandweer en gymzalen) van Prio Verve naar de gemeente voorbereid. Met ingang van 1 januari 2019 zijn de facilitaire medewerkers van Prio Verve overgegaan naar de gemeente. De medewerkers worden door Westrom naar de gemeente gedetacheerd.
Ten aanzien van de groenvoorziening is een zelfde constructie in voorbereiding.

Wat heeft het gekost?

Maatschappelijke participatie

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2018

Begroting na wijziging 2018

Geboekt 2018 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

21.742

23.087

22.352

-735

Baten

-6.106

-6.338

-6.119

219

Mutatie reserves

1.025

397

1.110

713

Resultaat

16.661

17.146

17.343

197

Budgetverantwoording

Participatie en bijstandsverlening
In 2018 is het aantal uitkeringen afgenomen van 384 naar 369. Door deze afname van het uitkeringsbestand en een verhoging van de BUIG-uitkering is in 2018 een voordeel ontstaan van
€ 300.000.

WMO
In 2018 hebben we een kwaliteitsslag gemaakt met betrekking tot de digitalisering van de facturatie richting aanbieders. Met deze kwaliteitsslag is uiteindelijk een voordeel van € 80.000 behaald in de WMO.