Jaarstukken 2018

Voorzieningen

Opgroeien en opvoeden

Wat hebben we ervoor gedaan?

Het belang om te investeren in de transformatie van de jeugdzorg is in onze gemeente - gezien de grote financiële tekorten - nadrukkelijk aanwezig. We hebben in 2018 veel acties ingezet om de transformatie te versnellen.
Hieronder volgt een niet limitatieve opsomming (enkele met toelichting):

  • Preventie
    Specifiek voor jeugd zijn we in het begin van het jaar gestart met een vijftal preventiearrangementen, waarmee we de hiaten in ons preventieaanbod opvullen en kiezen voor arrangementen die een positieve invloed hebben op meerdere problematieken/levensdomeinen. De arrangementen zijn: Voorzorg, Ouders ondersteunen Ouders, Houvast, Maak jij het verschil en project Jeugd en Verenigingen Leudal.
  • Onderzoek Nederlands Jeugdinstituut (NJi) Midden-Limburg West
    Het NJi heeft de verschillen in zorggebruik in relatie met de uitgaven in de jeugdhulp onderzocht. Er is naar voren gekomen dat het zorggebruik hoger is dan landelijk. Dit kan niet verklaard worden aan de hand van demografische kenmerken van de gemeenten. Het is aannemelijk dat het aanbod in de regio de vraag bepaald. Vooral de aanwezigheid van verblijflocaties en zorgboeren is hierbij kenmerkend. Verder is gebleken dat veel kinderen speciaal onderwijs volgen en dat deze kinderen veel gebruik maken van jeugdhulp (relatie jeugdhulp-onderwijs).
  • Transformatieplan
    De regio Midden-Limburg heeft een transformatieplan gemaakt om rijksmiddelen te krijgen waarmee aan de transformatie van de jeugdhulp een impuls kan worden gegeven. Voor de regio Midden-Limburg West is € 190.000 per jaar (2018, 2019 en 2020) beschikbaar. In het transformatieplan zijn een aantal bestaande beleidsacties en enkele nieuwe uitvoeringsaspecten opgenomen.
  • Samenwerking tussen vrijwillig en gedwongen kader
    Er is veel geïnvesteerd in de samenwerking tussen vrijwillig en gedwongen kader en het op- en vooral ook weer afschalen in de keten van gedwongen en vrijwillig. Beschermingsplein (Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Gecertificeerde instellingen en Raad voor Kinderbescherming en ouders) is gericht op noodzaak opschalen naar gedwongen kader. Het Schakeloverleg is dit jaar gestart en gericht op afschaling van gedwongen kader naar vrijwillig bij einde maatregel of bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar.
  • Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen
    Per 1 januari 2019 gaat de jeugdhulp aan kinderen in COA-locaties van het COA naar gemeenten. Op basis van een pilot die we in 2016 gestart zijn, is invulling gegeven aan deze taak.
  • Informeren commissie sociaal
    Eind 2018 is een start gemaakt met het actief en structureel informeren van de commissie op het gebied van jeugdhulp door middel van presentaties.
  • Clientervaringsonderzoek Jeugd
    In 2018 hebben Midden-Limburgse gemeenten een kwalitatief onderzoek uitgevoerd.
  • Samenwerkingsafspraken pleegzorgaanbieders, Gecertificeerde instellingen en CJG
    Naar aanleiding van het provinciaal plan van aanpak verbetering pleegzorg zijn de samenwerkingsafspraken verbeterd.
  • Transformatie Gecertificeerde instellingen
    Er is een plan gemaakt ter verbetering van de Gecertificeerde instellingen.
  • Het regionaal expertiseteam
    Een Midden-Limburgs overleg dat in 2018 is gestart over zeer complexe cases, waarbij aanbieders en toegangsverleners samen oplossingen zoeken voor deze cases.

Wat heeft het gekost?

Opgroeien en opvoeden

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2018

Begroting na wijziging 2018

Geboekt 2018 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

7.771

8.691

9.772

1.081

Baten

-4

0

-1.309

-1.309

Mutatie reserves

-2.251

-2.805

-2.584

221

Resultaat

5.516

5.886

5.880

-6